Crème brûlée
Crème brûlée is een heerlijk klassiek Frans dessert dat perfect is voor speciale gelegenheden of gewoon om jezelf te verwennen. Het bestaat uit een romige vanillecustard met een knapperig karamellaagje bovenop. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf crème brûlée kunt maken en dit heerlijke toetje kunt serveren aan je gasten. Let op, je hebt wel een gasbrander nodig om het karamellaagje te maken.

Voorbereidingstijd:20 minuten
Kooktijd:40 minuten
Categorie:Dessert
Herkomst:Frans
porties:6


Ingredienten:
  • 500 ml room
  • 6 eierdooiers
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • Extra suiker voor het karamellaagje


Stap voor stap bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Doe de room in een steelpannetje en voeg het vanillestokje toe. Breng het geheel langzaam aan de kook.
  3. In een kom meng je de eierdooiers en suiker tot een glad mengsel.
  4. Verwijder het vanillestokje uit de room en giet de room langzaam bij het eiermengsel terwijl je goed roert.
  5. Schenk de custard in kleine ovenschaaltjes (crème brûlée schaaltjes) en zet deze in een diepe ovenschaal.
  6. Vul de diepe ovenschaal met kokend water, zodat de custardpotten tot ongeveer de helft onder water staan.
  7. Bak de crème brûlée in de oven voor ongeveer 40 minuten, totdat de custard stevig is maar nog een beetje wiebelig in het midden.
  8. Haal de crème brûlée uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
  9. Zet de crème brûlée vervolgens in de koelkast en laat ze minstens 2 uur (of zelfs een hele nacht) opstijven.
  10. Vlak voor het serveren strooi je een dun laagje suiker over de crème brûlée. Zorg ervoor dat de custard volledig bedekt is.
  11. Gebruik een gasbrander om de suiker te carameliseren. Houd de brander ongeveer 5 cm boven de crème brûlée en beweeg de vlam heen en weer totdat de suiker gesmolten en goudbruin is geworden.
  12. Laat de crème brûlée even afkoelen totdat de karamellaag hard is geworden en serveer ze direct.

Crème brûlée

Laat hieronder weten of je het lekker vondt

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *